Inspiration till nytt golv

Sneakers på trägolv

Drömmer du om ett nytt golv? Det finns många material att välja mellan, men också många utseenden. Nästan oavsett vilket material du väljer kan du nämligen få ett utseende som passar till just det rum där du behöver ett nytt golv.

Hur ser golvet ut i din bostad? Finns det ett eller flera rum där det sett sina bästa dagar? Om det rör sig om ett massivt trägolv kan det gå att slipa om det, men om det är plast, linoleum eller nålfiltsmatta bör det bytas ut. 

Om du bor i ett hus av äldre modell, byggt på 1940-talet eller tidigare, kan det hända att du har fått en glimt av ett underliggande trägolv, och tänkt att det vore fint att använda det golvet. Men det rör sig då troligen om ett undergolv, som inte är tänkt att ligga i dagen. Framför allt om du bor i ett hus från det tidiga 1900-talet, eller har ett fritidshus från denna tid, är golvet troligen för mjukt och rörligt för att vara lämpligt att gå på. Det är mer än en husägare som tagit fram ett gammalt undergolv, slipat och vaxat, och resultatet har blivit sådär. 

Undergolvet är gjort för att ett nytt golv ska läggas ovanpå det. Om du vill ha ett trägolv i gammal stil är det bäst att låta lägga ett nytt trägolv på undergolvet. Kontakta en bra golvläggare för allra bästa resultat. Läs mer om golvläggning hos Wetterling, som lägger golv i Stockholm med omnejd. 

Vilket golv ska jag välja?

Smaken är ju som bekant som baken, och vi har olika preferenser när det kommer till vilka golv vi föredrar. Dessutom kan ju de personliga preferenserna ändras. Faktum är att detta talar för trägolv. I en artikel i Sköna hem ger ett golvproffs följande råd:

1. Gör ett långsiktigt val. Satsa på kvalitet och välj ett golv som harmonierar med huset.

2. Vårda golvet. Fuktmoppa utan för mycket vatten.

3. Flexibilitet. Välj ett golv som går att slipa, fräscha upp eller förändra i framtiden.

Välja trägolv – här är proffstipsen som gör valet lättare