Dags för nytt badrum?

Duschkabin

Är det dags för nytt badrum hemma hos dig? Längtar du efter mer moderna material, vill du ha ett mer praktiskt rum för daglig hygien, eller är ett stambyte nära förestående? I vilket fall är det bra att leta inspiration, och fundera på vad du behöver, för att kunna planera så att du får ett badrum som fungerar för dig under lång tid.

Under pandemin har vi tillbringat mer tid än vanligt i hemmet. För många av oss har hemmet också blivit vår arbetsplats. När hemmiljön även är arbetsmiljö blir det ännu viktigare att ha det fint. Badrummet har dessutom den effekten att om det är fräscht, då känns hela hemmet fräschare.

Innan du sätter igång med att planera badrumsrenoveringen, ta reda på om ett stambyte är nära förestående. Om du bor i bostadsrätt har nämligen föreningen rätt att riva ut ditt badrum, vare sig det är gammalt eller nytt, för att kunna byta stammarna. Detta fastslogs i en dom 2015. 

Badkar eller duschkabin?

De flesta av oss vill nog ha ett badkar, om vi får välja. Tänk att kunna ta ett härligt bad, kanske tända ljus och hälla eteriska oljor i vattnet. Dessutom går det ju att duscha även i ett badkar, medan det är svårt att bada i en duschkabin.

Men om du bara har ett badrum i bostaden, vilket de flesta av oss har, framför allt om vi bor i lägenhet, bör du tänka efter en gång extra. Hur ser familjesituationen ut? Ni kanske inte har barn nu, men kommer att ha det snart. Om lägenheten är tillräckligt stor för att bo kvar i med ett barn kommer ni troligen att vilja ha tvättmaskin i badrummet, om det finns plats. Sannolikheten att den ska få plats är större om ni väljer duschkabin istället för badkar. Och så var det blöjbytena. Det finns förvisso skötbord som ställs ovanpå badkaret, men det finns också varianter som placeras ovanpå tvättmaskinen.

Om ni däremot kommer att behöva flytta om ni får tillökning, då kan ni lika gärna unna er ett badkar nu, om ni gärna vill ha det. Att renovera badrummet, framför allt i Stockholm, ökar som bekant värdet på bostaden, och ett badkar är en bra investering sett till detta.